صفحه کلید
مطلب مرتبط
وسیله ای است مانند دستگاه تایپ ،این وسیله علاوه بر کاربردی که در برنامه های نوشتاری جهت تایپ اعداد و ارقام و حروف بکار میرود در برنامه های مختلف کارها و وظایف دیگری نیز به عهده میگیرد. یک صفحه کلید استاندارد و معمولی دارای 101 یا 102 کلید میباشد که معمولا" در چهار یا پنج قسمت مجزا بر روی صفحه کلید پراکنده می باشند
Edit keys
کلید های ویرایشی
مطلب مرتبط
مجموعه 13 کلید ویرایش متنها که در ردیف دوم بعد از کلیدهای ارقامی در وسط صفحه قرار دارند.کلیدهای مخصوص ویرایش و کنترل صفحه متن میباشد و عبارتند از:
تمرین : جهت مشاهده و کار عملی با کلیدهای ویرایش ، متنی را ازMy documents باز نموده و یا برنامه نوشتاری WordPad را اجرا نمایید
Start >programs >accessories >WordPad
1)چهار کلید جهت نما (arrow keys ) که جهت بالا وپایین،سمت راست و چپ بردن نشانگر ( pointer ) در متن (در حالت عادی به اندازه یک کاراکتر ( حرف ) به سمت چپ و راست و یا یک خط به بالا و پائین جابجا می نمایند ولی بهمراه (فشردن) کلید ctrl که در روی صفحه اصلی و حروف قرار دارد شامل پرش کلمه ، پاراگراف و صفحه نمایشی می شوند.)
کلیدهای اشاره گر(arrow keys ) شامل موارد و حالتهای زیر هستند:
a ) کلید فلش بالابر در متن اشاره گر را یک خط بالا میآورد.
b ) کلید فلش پایین رو در متن اشاره گر را یک خط پایین میآورد.
c ) کلید فلش راست بر در متن اشاره گر را یک حرف به سمت راست میآورد.
d ) کلید فلش چپ بر در متن اشاره گر را یک حرف به سمت چپ میآورد.
و اما در قسمت بالای کلیدهای اشاره ای (arrow keys ) کلید های زیر قرار دارند.
2)کلید page up که صفحه متن را به اندازه یک صفحه نمایشی یا مانیتور به طرف بالامیبرد.
3) کلید page down که صفحه متن را به اندازه یک صفحه نمایشی یا مانیتور به طرف پایین می آورد.
4)کلیدhome نشانگر را به اول همان خط میبرد.
5) کلیدend نشانگر را به انتهای همان خط میبرد.
6)کلید delete با یک بار زدن آن یک حرف سمت راست(انگلیسی) نشانگر را حذف مینمایید (یا کلمه یا جمله انتخاب شده را.)
7)کلید insert جهت قرار دادن کلمه ای یا حرفی (کاراکتری) به جای حرف یا کلمه دیگری که انتخاب نموده ایم.
نکته مهم:
این دکمه ها بهمراه کلید Ctrl وظایف دیگری به عهده میگیرند.از جمله:
1)کلید page up به همراه کلید Ctrl صفحه متن را به اندازه یک صفحه چاپی به طرف بالامیبرد.
2) کلید page down به همراه کلید ctrl صفحه متن را به اندازه یک صفحه چاپی به طرف پایین میبرد.
3)کلیدhome به همراه کلید Ctrl نشانگر را به اول کل متن میبرد.
4) کلید end به همراه کلید Ctrl نشانگر را به انتهای کل متن میبرد.
5) کلید فلش راست و چپ بر در متن بهمراه Ctrl اشاره گر را یک کلمه به سمت راست و یا چپ میآورد.
6) کلید فلش بالا و پائین بر در متن بهمراه Ctrl اشاره گر را یک پاراگراف به سمت بالا یا پائین میآورد.
و همچنین چند کلید دیگر(7-کلید pause break و8-scroll lock و9-printscreen sysRq ) در روی آنها قرار دارد.
Functional keys
کلیدهای تابع-کلید های کاربردی
مطلب مرتبط
این 12 کلید هر کدام به تنهایی یا به همراه کلیدهای کنترلی (Ctrl یا Alt ) کارهای خاصی را در برنامه های مختلف به عنوان میانبر یا shortcut انجام می دهند.
مثلا" F1 در اکثر برنامه ها help برنامه را اجرا میکند. و یا F5 در اینترنت صفحه را refresh میکند. و یا در برنامه NC کلید F10 از برنامه خارج میشود. و یا کلید alt به همراه F4 پنجره ویندوز را میبندد.
تذکر مهم: کاربرد این کلیدها به تنهایی یا به همراه (Ctrl و Alt) در هر برنامه ای می تواند متغیر باشد و باید در آن برنامه به نحوه استفاده و انتخاب آنها از برنامه help کمک گرفت
Keyboard shortcuts
کلید های فوری
Number keys
کلید های ارقامی
مطلب مرتبط
مجموعه 17 کلید سمت راست که روی آنها اعداد و ارقام و چهار علامت اصلی ریاضی میباشد (در صورتی که بطور متناوب با اعمال ریاضی و ارقام کار دارید کلید(Num Luck) رامی فشارید تا چراغ(Num Luck) که در بالای همین قسمت صفحه کلید میباشد روشن شود و این قسمت کلیدها فعال شوند و مانند یک ماشین حساب با آن کار نمایید .کلیدهای روی آن شامل:
1)ارقام صفر تا نه
2)علامت (-) منها،(×)ضرب،(/)تقسیم،(+) جمع و (.) نشانگر ممیز می باشند.
3)کلیدNum Luck که جهت فعال نمودن کلیدهای ارقامی است ( در بالای صفحه چراغی وجود دارد که روشن و خاموش بودن آن نشانگر فعال یا غیر فعال بودن این کلیدها می باشد.)
4)کلید Enter که بعد از تایپ اعمالی (داده ها یا اطلاعاتی)جهت اعمال و آمادگی برای دادن اعمال بعدی رفتن به مرحله بعدی و زدن مجّدد آن جهت دریافت حاصل کار(به نوعی معادل علامت مساوی(=) است ) بکار می رود.
تمرین: برنامه ماشین حساب calculator دستگاه را اجرا نموده و مطالب بالا را مشاهده و تمرین نمایید.
start>programs>accessories>calculator
تذکر مهم: بعضی از کلیدهای بالا در صورتی که کلیدNum Luck فعال نباشد اعمال دیگری که روی آنها مشخص شده است را انجام می دهند . مانند کاربرد کلید های ویرایشی زیر خواهند شد.(بالا و پایین ،سمت چپ و راست بردن Cursor (نشانگر) در صفحه، و خط در متنها و جاهای دیگر)
control keys
کلید های اصلی
مطلب مرتبط
مجموعه 61 کلیدی که در سمت چپ صفحه قرار دارند جهت تایپ، اعمال ریاضی و کارهای عملیاتی بکار می روند که عبارتند از:
1)کلید Backspace که جهت حذف یک کاراکتر(حرف) از سمت چپ نشانگر (انگلیسی) به کار می رود.
2) کلید Enter که بعد از تایپ اعمالی (داده ها یا اطلاعاتی)جهت اعمال و آمادگی برای دادن اعمال بعدی و رفتن به مرحله بعدی می باشد و زدن مجّدد آن جهت دریافت حاصل کار و دیدن نتیجه پردازش اعمال (به نوعی معادل علامت مساوی(=) ) است.
3)کلید shift (دو عدد بوده و در سمت راست و چپ صفحه جهت راحتی انجام کار با دو دست میباشد و کارشان یکسان است) جهت تغییر(تبدیل) کارهای صفحه کلید اصلی می باشد بدین نحو که در صورت همراه بودن کلید shift بهمراه کلیدهای دیگر آن کلیدها کار دیگری را انجام میدهند. مثلا به همراه حروف الفبا باعث تغییر حروف کوچک به حروف بزرگ میشود. و با کلیدهایی که نشانگر دو عمل متفاوت میباشند باعث فعال شدن عمل دیگر(که در قسمت بالای کلید مشخص شده است) میشود. مثلا" کلیدهای ردیف اول قسمت بالا بدون shift کاراکترهای ارقامی(= - 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 `) را تایپ می نمایند. ولی به همراه shift کاراکترهای (+ _ ) ( * & ^ % $ # @ ! ~) را به ترتیب وارد مینماید.
بقیه کلیدها بدون shift به ترتیب ([ p o I u y t r e w q " ; l k j h g f d s a \ / . , m n b v c x z ) می باشند اما به همراه shift به حالت زیر درمیآیند.( } { P O I U Y T R E W Q " : L KJ H G F D S A | ? > < M N B V C X Z) ضمنا" کلید shift در برنامه های مختلف می تواند وظایف دیگری نیز به عهده بگیرد.
نکته: جهت اطلاع افرادی که به عملکرد کلید shift در برنامه نوشت افزاری(2000) word 97 فارسی نیازمند میباشند :
کلیدها از بالا به پایین(از سمت راست به چپ) بدون Shift به ترتیب: = - 0 9 8 7 6 5 4 3 2 1 پ چ ج ح خ ه ع غ ف ق ث ص ض گ ک م ن ت ا ل ب ی س ش ژ / . و ئ د ذ ر ز ط ظ
کلیدها از بالا به پایین(از سمت راست به چپ) به همراه کلید Shift : + _ ( ) × ، ^ % $ # @ ! ّ > < ؛ × ÷ ‘ إ لإ ء ُ ً َ " : / ، ـ آ لأ ى ى ٍ ِ | ؟ . , ’ لآ { } ْ ~
4)کلید های Ctrl , Alt( از هر کدام دو عدد بوده و در سمت راست و چپ صفحه جهت راحتی انجام کار با دو دست میباشد و کارشان یکسان است) این دو کلید به همراه کلیدهای دیگری آمده و کارهای کنترلی سیستم را به عهده میگرند.مثلا" در برنامه ویندوز Alt به همراه کلید F4 پنجره را میبندد. یا کلید ctrl در برنامه های مختلف (بخصوص برنامه نوشتاری word) برای نمونه چند اعمال زیر را دارد:
ctrl + x => cut ctrl + c => copy ctrl + v => paste ctrl + z => undo ctrl + o => open ctrl + p => print ctrl + n => new ctrl + a => select all ctrl + s => save
5) کلید ما بین (Ctrl و Alt) سمت چپ یعنی start که علامت پرچم ویندوز روی آن است جهت رفتن به برنامه start در هر حالتی از پنجره ها قرار داشته باشیم می باشد.
6) کلید choose options که ما بین (Ctrl و Alt) سمت راست قرار دارد اگر نشانگر روی فایل یا پوشه باشد جهت انتخاب گزینه ها (مانند کلید راست ماوس ) بکار می رود.
7) کلید Caps lock که در سمت چپ کلید ها قرار دارد اگر روشن باشد تما می حروف به حالت حروف بزرگ نوشته می شود.(یعنی تقریبا" کلید دائمی Shift)
8) کلید Tab اشاره گر را به اندازه 8 کاراکتر به طور سریع جلو می برد
keyboard
کیبورد ، صفحه کلید
کیبورد هم مانند ماوس وظیفه فرمان دادن به کامپیوتر را دارد. کیبورد از تعداد زیادی دکمه تشکیل شده است که وظیفه آنها شرح داده خواهد شد.
کیبورد در مدلها و اقسام گوناگون ساخته می شود. فیش خروجی کیبورد که به مادربرد وصل می شود بنفش رنگ است
صفحه کلیدها یک سری از کلیدهایی هستند که متصل به ریزپردازندههایی میباشند که حالت هرکلید را نشان میدهند. پردازشگر درون صفحه کلید چیزهایی را که برای استفاده مهم میباشند را میفهمد. برای مثال موقعیت کلید که در قالب کلید می باشد، مقدار جهش و نمایان شدن سرعت انتقال مطلب تایپ شده، حروف فرستاده شده به کامپیوتر که در یک بافر حافظه نگهداری میشود و غیره. اطلاعات از طریق رابط به کامپیوتر وصل میشود
Away From Keyboard
کاربرد به صورت AFK
من الان در پشت کامپیوتر نیستم ولی بعداً می آیم (اصطلاح اینترنتی)
detachable keyboard
صفحه کلید جداشدنى